Nuffnang Ads

25 November 2011

harimau muda memang hebat..!!

aku nak ucapkan tahniah kepada team harimau muda..
korang memang HEBAT giler laa.!!!

korang dah kalahkan team indonesia (garuda muda)
cayalah..!!!!!!
aku happy giler malam tu..
sampai terloncat-loncat depan tv..

waaahhhh...
abe-abe macho kita.!!!

aku tabik ar kat dorang..
muda-muda lagi dah harumkan nama negara..
kalau aku ade anak, dah boleh buat menantu nii..
hohoho^^

uihhh..
happy benor dorang..
ye laa.. sape yg tak happy kan?
dah main penat-penat..

so, korang sume appreciate la jasa dorang nihh..
every second every minute every time kene buat latihan..
fuhh, penat tuu..
kalau aku laaa, nak pusing 1 padang tu pon macam nak mati..

okay,, aku nak citer pasal bola nii..
masa tengok final malaysia lawan indonesia,
memang every second asyik berdebar je rase..
macam nak terkeluar dah jantung..
tapi aku yakin yang dorang boleh menang..!!!
ye laa,, kalau kita tak yakin sape plak yang nak yakin kann?? takkan orang indon plak yang nak yakin kita menang...

time indon goalkan tu,, perghh..
nak terkeluar jantung aku..
tapi takpe..
relax... relax... cool beb..
baru 1 je masuk..

then, kali kedua indon goalkan lagi..
herrhhhhhh... memang dah tak boleh nak cool lagi time ni..
nak nangis kau.!!!!

tiba-tiba pengadil cakap, BATAL..!!!!!!!
HAAAAA...!!!!!
lega tahap cipan kott...

then, main punye main punye main...
takde sape pon yang goalkan untuk malaysia..
huhu, bila la nak goal ni..???
aku da risau da..

kalau indon menang ni.. mesti dorang berlagak kat kita..
aku berharap giler-giler dapat 1 goal pon jadilah..
then,

GOAL..!!!!!!!!!!!!!!!!
asra tanduk bola tu...
sampai tertiarap atas tanah...
tapi, memang bersyukur giler akhirnya dapat jugak 1 goal yang aku tunggu2 tu..

sampai la abis game, 90 minit..
still seri..
memang sengit tahap gorila game kali ni..!!

so, terpaksa pakcik refri kasik masa tambahan lagi 30 minit..
berdebar tahap harimau tunggu masa tambahan tu abis..

first..
indonesia goalkan.. tapi batal..
then,
malaysia goalkan jugak.. tapi batal jugak..

at the end, takde sape yg goal..
seri, 1-1..

so, cara terakhir untuk tau sape yang menang..
kena lah buat sepakan penalti..

time ni aku memang yakin giler yang team kita boleh menang..
sebab aku tau yang keeper kita, fahmi boleh buat..
err,, tengok muka keeper indon, meiga.. macam boleh macam tak..
tapi, kalo tenung dalam2 macam tak boleh je.. hoho^^
tapi, still berdebar-debar jugak..
sebab ape2 je boleh terjadi..

ade lima sepakan penalti yg kita and indon kena ambik..

indonesia punye tak payah citer la..
dorang miss 2 goal..
ferdinand and sape tah yg tak dapat goalkan..
memang sayang giler laa..

negara kita, yg first ambik sepakan tu..
mahali jasuli.. alhamdulillah.. masuk.!!!

second fandi othman, memang senyap je time ni...
then, GOAL...!!!!!!!!!
ahh.. lega..

third,, fakhri sarani ambik..
harap-harap goal sebab indon da miss 1 goal..
so, kalau kita goalkan..
kita dah mendahului dorang, 3-2..
tapi sayang,, fakhri tak dapat goalkan..
maybe tendangan dia perlahan kot..
tapi takpe.. sabar... masih ade lagi 2 peluang..!!

fourth, fadhli shas plak yang ambik..
harap sangat goal time ni..
alhamdulillah.. goal jugak..!!
memang takut giler la..
so, sekarang kita seri, 3-3 dengan indon.

but, orang indon yg last tak dapat masukkan bola..
fahmi dapat tangkap..!!!
maknanya indon hanya goalkan 3...

after that, kapten negara plak yang ambik tendangan yang terakhir, iaitu baddrol bakhtiar..
memang semua berharap dekat dialah time ni..
kalau dia goal.. kita menang 4-2 dengan indon..
kalau tak.. tak tau lah ape yang jadi..

then, dia tendang bola tu...
ahh, keeper indon dapat tangkap but dia terlepas bola tu...
bola pon pandai giler.. dia pi meleret..... masuk dalam,
GOALLL..!!!!!!!!!!!!!

YAHHHH...!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
aku happy tak terkata..
terlompat-lompat depan tv..
memang happy giler kot..!!!

player malaysia ape tah lagi...
mesti berganda-ganda happy la dorang.. sebab dorang yang main..!!
akhirnya kita menang 5-4 menentang indonesia..

happy tak terkata kott..

aku bangga giler lah dengan dorang..!!!
terutamanya nazmi faiz.. baru 17 tahun..
but, dia dah jadi pemain negara.. memang mak ayah dia bangga giler la kan..

memang sweet giler laa..
kita dapat emas sukan sea..

so, aku harap lepas ni terus sokong team negara..
tak kiralah menang or kalah..

cuma aku tak suka orang yang sokong time menang, but time kalah kutuk giler2..
memang gi mampus la lu..
baik tak payah..

bila menang sanjung giler2..
bila kalah plak.. kutuk player tu..
patutnya bagi support.. bukan kutukan okay..!!!

so, congratulations HARIMAU MUDA..
keep it up.

and, do the best for next game..

here we always support you..

<3

LOVE MALAYSIA~

*p/s : balasan untuk indonesia sebab layan player kita dengan teruk.. ape punye stail da, pergi stadium pon kene naik kereta kebal.. memang tak patut langsung.. sabor je laahh~

24 November 2011

3 akmal's party

ermm..
aku rase masih belum terlambat utk aku citer pasal 3 akmal's barbeque party
hohoho..

kitorang buat dekat ;
VILLA WANGSAMAS.
on tuesday-15th november 2011

seriously aku kata..
MEMANG BEST GILER KOTT.!!!

rugi sape yang tak datang,
masturina, aiman, daniel, and hassani..
korang memang rugi giler.!!

ni on the way nak hantar makanan kat tempat tu..

hoho
time ni tengah busy pasal card yang nak bagi kat bebudak..
aku as a creater tersangatlah busy..
orang berkerjaya lah katakan..
huhu ^^


tengah tunggu nak hidupkan api..
skali tak boleh hidup daaa..
sebab tak ade fire starter..

tibe-tibe api naik tinggi giler daa...
tekejut eden..

then, barulah start aktiviti membakar 'haiwan'...


soiii....
i love you..!!!!!!!!!!!

ni after dorang habis mandi kat swimming pool..

perghh.. muke rase nak cepuk jee~


fadzli tak payah nak malu2 kambing okay.

kini tiba masanya gadis2 comel untuk bergambar..
cheeseee~~

wahhhh... *tekejut
comel giler gadis2 itu..
siapakah gerangan mereka??
huhu

yang ni memang tak boleh bla giler laa..
main jongkang-jongket pon boleh tergolek..
tapi, serious lawak giler...

perghh.. gelojoh giler jay makan...
tau la sodap..!!!

zaf, sabar ehh.. tak payah nak gelojoh sangat..



erm,, cikgu yang datang just teacher afza je..
sad giler la..
tapi takpe,
at least ade jugak cikgu yang datang..
cikgu lain busy, sebab tu la tak dapat datag..
lagipun time tu tengah SPM..

girls ambik gambar kenangan ngan teacher afza..
huhu..
sweet memory..
memang tak boleh lupe sampai mati..

then semua prepare nak balik.. dah petang da time ni..
aku dapat lucky draw..
dapat hamper!!!
haha.. lucky la katakan..

aku takkan lupe hari ni..
weih korang..
aku sayang korang sangat2..!!!!!
jangan lupe aku okay...

next year mesti ramai masuk asrama..
mesti da tak dapat nak jumpa lagi..
aku akan rindukan korang!!! tau tak??

aku harap kita akan jumpa lagi next time..
2 tahun,
5 tahun,
10 tahun,
or 20 tahun sekalipun..

aku harap kita dapat jumpa lagi okay...

i loves 3 akmal very much..

<3 <3

07 November 2011

manusia malaikat syaitan


Manusia - Eh, dah subuh dah?

Malaikat - Bangunlah wahai anak Adam, tunaikan solat subuh mu

Syaitan - Alahhhhhh, sekejaplah, mengantuk ni...awal lagi ni..zzZZz


Manusia - Nak makan, laparlah ..

Malaikat - Wahai Anak Adam, mulakanlah dengan Bismillah....

Syaitan - Ahh, tak payahlah... dah lapar ni ! makan saja..sedapnya


Manusia - Hari ni nak pakai apa ye?

Malaikat - Wahai anak Adam, pakailah pakaian yang menutup aurat.

Syaitan - Ehh, panaslah, tak ada style langsung, nampak kampung!


Manusia - Alamak, dah lewat!

Malaikat - Bersegeralah wahai manusia , nanti terlewat ke pejabat.

Syaitan - Ahhh? awal lagi?mmm..aaahh? suruh si X punchkanlah?


Manusia - Azan sudah kedengaran.. ..

Malaikat - Wahai anak Adam, bersegeralah menunaikan kewajipan

Syaitan - Baru pukul berapa.. rilex lah..awal lagi ni.


Manusia - Eh, eh.... tak boleh tengok ini, berdosa..

Malaikat - Wahai anak Adam, alihkanlah pandanganmu, sesungguhnya Allah Maha Melihat dan Maha Mengetahui !

Syaitan - Perggghh... best tu...rugi ooo kalau tak tengok ni.


Manusia - Saudaraku sedang melakukan dosa

Malaikat - Wahai anak Adam, cegahla ia..

Syaitan - Apa kau sibuk? Jangan jaga tepi kain orang, lantak dia lah


Manusia - Elok kalau aku sampaikan nasihat ini kepada orang lain

Malaikat - Wahai anak Adam, nasihat-menasihati lah sesama kamu..

Syaitan - Sendiri pikirlah, semua dah besar, buat apa susah2...pandai2 lah


Manusia - Aku telah berdosa..

Malaikat - Wahai anak Adam, bertaubatlah kamu, sesungguhnya Allah Maha Pengampun.

Syaitan - Tangguhlah dulu, lain kali boleh bertaubat... muda lagi kan..lagipun hidup hanya sekali..rugilah..(kalau sempatla)


Manusia - Kalau pergi, mesti seronok!

Malaikat - Wahai anak Adam, kakimu ingin melangkah ke jalan yang dimurkai Allah, berpalinglah dari jalan itu.

Syaitan - Jangan bimbang, tiada sesiapa yang tahu...Jomlahhh !


Manusia – Uuhhh..letihnya harini..tak solat lagi ni.

Malaikat - Wahai anak Adam, taatilah Allah dan RasulNYA, kebahagiaan di dunia dan akhirat untukmu. Solat itu wajib bagimu.

Syaitan - Hey anak Adam, ikutilah aku, kebahagiaan di dunia (sahaja) dan kebahagiaan diakhirat untukmu nanti ada juga (jangan mimpilah!)


Sekarang anda mempunyai 3 pilihan :

1. Anda – Patut ke aku biarkan article ini tetap di sini saja??

2. Malaikat - Ingatkan pada kawan yang anda kenal..sebarkan lah !

3. Syaitan - Tak payahlah sibuk2 ..biar je disini..kalau, boleh delete je..bukan mereka nak baca pon.


~Renung-renungkan dan selamat beramal~

05 November 2011

memory..


ermm..

MEMORY!!!!!!

semua orang mesti ada kenangan masing2 kan??

yang indah
dan
yang buruk..

kalau teringat kenangan yang indah je mesti korang selalu tersengih macam kerang busuk kan!! haa,, aku tau!!! sebab aku pon macam tuh.. hihi
siapa pon mesti akan tersenyum bila teringat kenangan yang best..

but,

bila teringat kenangan yang buruk je mesti rasa nak nangis pon ade.. rasa benci..
tapi,
tanpa kita sedari.. kenangan buruk tu la yang mengajar kita erti kehidupan dan memberi pengalaman..

aku ada banyak sangat kenangan..!!!!
mesti korang pon ade kan...

kenangan indah + kenangan buruk aku..
bila teringat balik...
hahaha..
kadang2 rasa nak tergelak pon ade,,

bila teringat balik kenangan buruk..
aku selalu terfikir..
"kenape la aku pegi buat bende bodoh tu??"
then gelak sorang2..

aku rasa kenangan buruk aku lebih banyak dari kenangan yang indah..
biasa laa... budak nakal kan..!!
tapi kenangan buruk tu sweet giler bagi aku..
kenangan dengan kawan2 aku yang tah pape.. yang macam2 jenis ar...

wehh..
bila someone tu dah pergi dari hidup kita, yang tinggal antara kita dan dia di dunia ni hanyalah kenangan..!! tak kiralah kenangan tu indah or buruk.. tetap kita kenang sampai akhir hayat..

orang yang pernah rasa ditinggalkan tu lah yang tau macam mana rasanya kehilangan... even kawan yang paling rapat or musuh ketat..
dua2 tu takda bezanya..

kalau kawan rapat tinggalkan kita, mesti la kita rasa sunyi and tak tau nak bercerita and nak bermanja kat sape lagi..

kalau musuh ketat pulak yang tinggalkan kita, pon kita akan rasa sunyi sebab takda sape nak gaduh ngan kita lagi... mesti rasa macam lain hidup tanpa musuh.. kan? hehehe

oleh itu, setiap orang yang hadir dalam hidup kita ni mesti dihargai.. sebab dorang tu hanya satu dalam sejuta je kat dunia ni.. kalau dorang pergi, dah takde galang gantinya lagi.. so, sayangilah dorang tu.. hohoho

lastly, aku nak bagi tau..
kenangan yang buruk tu akan jadi indah bila 10 or 20 tahun akan datang..
haha, tak caye??
korang sendiri akan rasa benda tu...
just tunggu dan lihat...!!!!!!

:D

05 September 2011

menangis baca cerita ni..


kawan-kawanku yang tersayang, marilah sama-sama hayati cerita ini bersama-sama..

Ada sebuah kisah tentang cinta yang sebenar-benar cinta yang dicontohkan Allah melalui kehidupan Rasul-Nya.

Pagi itu, walaupun langit telah mulai menguning, burung-burung gurun enggan mengepakkan sayap. Pagi itu, Rasulullah SAW dengan suara terbatas memberikan khutbah,

“Wahai umatku, kita semua ada dalam kekuasaan Allah dan cinta kasih-Nya. Maka taati dan bertaqwalah kepada-Nya. Kuwariskan dua perkara pada kalian, Al Qur’an dan sunnahku. Barang siapa mencintai sunnahku, bererti mencintai aku dan kelak orang-orang yang mencintaiku, akan masuk syurga bersama-sama aku.”

Khutbah singkat itu diakhiri dengan pandangan mata Rasulullah yang tenang dan penuh minat menatap sahabatnya satu persatu. Saidina Abu Bakar as SiddiQ menatap mata itu dengan berkaca-kaca, Saidina Umar al-Khattab dadanya naik turun menahan nafas dan tangisnya. Saidina Usman bin Affan menghela nafas panjang dan Saidina Ali b ABi Talib menundukkan kepalanya dalam-dalam. Isyarat itu telah datang, saatnya sudah tiba.
“Rasulullah akan meninggalkan kita semua,” keluh hati semua sahabat kala itu.

Manusia tercinta itu hampir selesai menunaikan tugasnya di dunia. Tanda-tanda itu semakinkuat, tatkala Saidina Ali dan Saidina Fadhal dengan cergas menangkap Rasulullah yang berkeadaan lemah dan goyah ketika turun dari mimbar. Disaat itu, kalau mampu,
seluruh sahabat yang hadir di sana pasti akan menahan detik-detik berlalu.

Matahari kian tinggi, tapi pintu rumah Rasulullah masih tertutup. Sedang didalamnya, Rasulullah sedang terbaring lemah dengan keningnya yang berkeringat dan membasahi pelepah kurma yang menjadi alas tidurnya.

Tiba-tiba dari luar pintu terdengar seorang yang berseru mengucapkan salam.

“Bolehkah saya masuk?” tanyanya.

Tapi Fatimah tidak mengizinkannya masuk,” Maafkanlah, ayahku sedang demam,” kata Fatimah yang membalikkan badan dan menutup pintu.

Kemudian dia kembali menemani ayahnya yang ternyata sudah membuka mata dan bertanya pada Fatimah, “Siapakah itu wahai anakku?”

“Tak tahulah ayahku, orang sepertinya baru sekali ini aku melihatnya,” tutur Fatimah lembut.

Lalu, Rasulullah menatap puterinya itudengan pandangan yang menggetarkan. Seolah-olahwajah anaknya itu hendak dikenang.

“Ketahuilah, dialah yang menghapuskan kenikmatan sementara, dialah yang memisahkan pertemuan di dunia. Dialah malakul maut,” kata Rasulullah, Fatimah pun menahan ledakkan tangisnya.

Malaikat maut datang menghampiri, tapi Rasulullah menanyakan kenapa Jibril tidak ikut sama menyertainya. Kemudian dipanggilah Jibril yang sebelumnya sudah bersiap di atas langit dunia menyambut roh kekasih Allah dan penghulu dunia ini.

“Jibril, jelaskan apa hakku nanti di hadapan Allah?” Tanya Rasululllah dengan suara yang amat lemah.



“Pintu-pintu langit telah terbuka, para malaikat telah menanti rohmu. Semua syurga terbuka lebar menanti kedatanganmu,” kata Jibril.

Tapi itu ternyata tidak membuatkan Rasulullah lega, matanya masih penuh kecemasan.

“Engkau tidak senang mendengar khabar ini?” Tanya Jibril lagi.

“Khabarkan kepadaku bagaimana nasib umatku kelak?

“Jangan khuatir, wahai Rasul Allah, aku pernah mendengar Allah berfirman kepadaku:

"Kuharamkan syurga bagi siapa saja, kecuali umat Muhammad telah berada di dalamnya,” kata Jibril.

Detik-detik semakin dekat, saatnya Izrail melakukan tugas. Perlahan roh Rasulullah ditarik. Nampak seluruh tubuh Rasulullah bersimbah peluh, urat-urat lehernya menegang.

“Jibril, betapa sakit sakaratul maut ini.” Perlahan Rasulullah mengaduh. Fatimah terpejam, Ali yang di sampingnya menunduk semakin dalam dan Jibril memalingkan muka.

“Jijikkah kau melihatku, hingga kau palingkan wajahmu Jibril?” Tanya Rasulullah pada Malaikat pengantar wahyu itu.

“Siapakah yang sanggup, melihat kekasih Allah direnggut ajal,” kata Jibril.

Sebentar kemudian terdengar Rasulullah memekik, kerana sakit yang tidak tertahan lagi.

“Ya Allah, dahsyat nian maut ini, timpakan saja semua siksa maut ini kepadaku, jangan pada umatku.”

Badan Rasulullah mulai dingin, kaki dan dadanya sudah tidak bergerak lagi. Bibirnya bergetar seakan hendak membisikkan sesuatu, Saidina Ali segera mendekatkan telinganya.

“Uusiikum bis salati, wa maa malakat aimanukum, peliharalah solat dan peliharalah orang-orang lemah di antaramu.”

Di luar pintu tangis mulai terdengar bersahutan, sahabat saling berpelukan. Saidatina Fatimah az-Zahra’ menutupkan tangan di wajahnya, dan Saidina Ali kembali mendekatkan telinganya ke bibir Rasulullah yang mulai kebiruan.

“Ummatii, ummatii, ummatiii?” – “Umatku, umatku, umatku”

Dan, berakhirlah hidup manusia mulia yang memberi sinaran itu.

Kini, mampukah kita mencintai sepertinya? Allahumma solli ‘ala Muhammad wabaarik wa salim ‘alaihi. Betapa cintanya Rasulullah kepada kita..


*aku rase sedih sangat -__-
begitu mulianya hati Rasulullah SAW.. itulah cinta sejati dan cinta yang abadi...

23 August 2011

ermm... kawan....

sesekali jadilah kawan yang mendengar

dari hanya yang bercerita..

ambillah masa untuk memahami hati

dan perasaan kawan..

kerana dia juga seorang manusia,

dia juga ada rasa takut..

ada rasa bimbang..

sedih dan kecewa..

dia juga ada kelemahan,

dan dia juga perlukan kawan sebagai kekuatan.

jadilah kita kawannya...

kita selalu melihat dia ketawa..

tetapi mungkin sebenarnya dia

tidak setabah yang kita sangka.

di sebalik senyumannya itu,

mungkin bannyak cerita sedih yang ingin diluahkan.

di sebalik ketenangannya,

mungkin tersimpan seribu kekalutan..

kita tidak tahu...... tetapi,

jika kita cuba jadi sahabat seperti dia,

mungkin kita akan tahu.!!!

19 August 2011

sebab pelajar nakal..!!!!

ponteng sekolah tak de laa.. Cuma nak meringankan beban cekgu, nanti tak de la ramai sangat student dalam kelas..

mewarnakan rambut - saje je nak test kot-kot cekgu ni ade yang buta warne ke...

merayau kat sekolah - nak tengok ade tak kes pergaduhan, kalo ade boleh tolong settlekan..

conteng meja - untuk memupuk bakat kesenian sama ada kreatif or not..

bergaduh - untuk menegakkan keadilan!!

tak siap kerja sekolah - saje je nak uji kesabaran cekgu..

hisap rokok - nak tengok cekgu ni ade asma ke tak..

melawan cakap - nak berlatih… sebab nanti nak masuk pertandingan debat..


*cekgu-cekgu jangan marah ehh.. ini hanya sekadar gurauan sahaja. tiada kena mengena dengan yang hidup ataupun yang telah meninggal dunia..

*just for fun ^_^

10 August 2011

doa seorang ibu..

okay.. harini aku nak bagi ceramah sikit kat korang.. bersempena bulan baik nih.. marilah korang bersama-sama dengar ceramah yang indah dari mulut aku nih.. hehehe.. okay, sekarang bolehlah ustazah aisyah mulakan kay (ceewaahhh).. tajuk ceramah ustazah harini ialah "DOA SEORANG IBU."

ingat ye korang.. Tiap pengorbanan yg dicurahkan oleh seorang ibu sangatlah sukar untuk dibalas oleh kita yg bergelar anak, sebab, tiap jerih payah yg dilalui seorang ibu bagi membesarkan anak-anaknya lahir dari hati yang nurani lagi suci tanpa disulami rasa sesal walau sedikit didalam benak sanubari..


Buat insan yang bergelar ibu ingatlah pegorbananmu diberi penghargaan oleh Allah dan Rasul sehingga kedudukanmu cukup mulia dari insan bergelar ayah. Syurga juga diibaratkan letaknya dibawah telapak kakimu inilah sabdaan junjungan besar kita Muhammad s.a.w menyanjung insan yang bergelar ibu. Itulah maqam kedudukan seorang ibu disisi agama islam,bagi seorang anak wajib bagi kita untuk taat dan berbakti kepada ibu mahupun ayah,kerana tanpa mereka tidak mungkin kita menjenguk ke alam dunia ini okay.. Mentaati perintah keduanya adalah wajib terutama ibu kerana seorang ibu punyai hati yang cukup rapuh untuk dijaga seorang anak sehingga ada ulama' menyatakan; "Apabila seorang anak membuatkan seorang ibu itu menitiskan setitis air mata maka tunggulah segelombang murka Allah menimpa dirinya"

Begitulah besarnya tanggungjawab kita selaku anak untuk menghargai segala jasa yang telah dicurahkan ibu kepada kita. Ingatlah sewaktu kita sakit siapa yang ada disisi kita? sewaktu kita lapar siapa yang menyuapkan kita makanan? sewaktu kita berduka siapa insan yang turut berduka sama seperti kita? pendek kata dalam tiap situasi kehidupan kita tidak pernah sekali kita lekang dari ibu, mak, umi dan juga mama. Tanyalah pada diri kita adakah kita telah menjalankan tanggungjawab kita selaku anak bagi membalas segala pengorbanan ibu? Ketahuilah seorang ibu itu tidak pernah mendambakan wang ringgit sebagai balasan, mereka hanya inginkan kasih serta belas dari insan bernama anak, ibu juga hanya ingin supaya anaknya berjaya didunia apatah lagi diakhirat, harapan ibu juga agar anak yang ditatang manja selama ini dapat membantu mereka setelah mereka bertemu Allah kelak. Inilah harapan yang paling utama bagi seorang ibu kerana memiliki anak yang soleh dan solehah itu adalah suatu harta yang tidak ternilai bagi diri ibu!!!
Dikesempatan yang tidak seberapa ini dalam berkongsi sedikit cakna ilmu yang dianugerah Allah marilah sama-sama kita selami sebuah kisah untuk tatapan jiwa yang senantiasa inginkan renungan;

Dalam sebuah hadith yang diriwayatkan oleh Luqman Hakim menceritakan, pada zaman dahulu di negeri Arab ada seorang pemuda yang sangat terhormat kerana ketinggian ilmunya. Dia sangat disukai oleh orang ramai kerana budi dan amalnya. Ilmunya yang tinggi menyebabkan namanya harum diserata negeri itu. Ibunya sangat berbangga kerana mempunyai seorang anak yang dihormati oleh setiap orang. Di mana-mana sahaja namanya pasti menjadi perbualan orang.

Pada suatu hari, pemuda tersebut bercadang untuk pergi ke Mekah kerana ingin menuntut ilmu dengan lebih tinggi. Dia merasakan bahawa ilmu yang ada padanya masih belum mencukupi. Lantas dia cuba memujuk ibunya agar membenarkan dia pergi. Dengan deraian airmata ibunya berkata, "Anakku, engkau adalah mutiara hatiku. Ibu akan menderita jika engkau pergi ke Mekah. Ibu sudah tua, ibu tidak sanggup untuk berpisah dengan engkau apatah lagi engkau akan berada di sana bertahun-tahun lamanya. Batalkan saja niatmu itu nak", rayu ibunya.

Pemuda itu berasa amat kecewa dengan kata-kata ibunya tetapi semangatnya untuk menuntut ilmu agama di negeri Mekah tidak luntur dari hatinya. Malah dia akan tetap pergi kerana tekadnya sudah tidak dapat dibendung lagi. Maka keesokan harinya selepas dia mengerjakn solat subuh, dia pun berangkat ke Mekah tanpa menghiraukan nasihat ibunya lagi.Kini tinggallah ibunya yang sudah tua di rumah bersendirian dengan deraian airmata. Hatinya begitu sakit apabila mengenangkan anaknya yang tidak mendengar nasihatnya lagi.

Ya Allah", kata ibunya merintih.:"Sesungguhnya anakku telah membakar hati hamba dengan pemergiannya. Maka Engkau turunkanlah seksa kepada anakku itu ya Allah".Setiap kali selepas solat, ibunya akan berdoa seperti itu.Dalam pada masa yang sama itu, anaknya sudah sampai di Mekah. Di sana dia begitu giat mencari ilmu dan beribadat.Pada suatu malam yang gelap-gelita, berlakulah suatu musibah menimpa dirinya. Pada waktu itu ada seorang pencuri memasuki rumah seorang saudagar yang kaya. Akan tetapi, perbuatan pencuri itu telah disedari oleh tuan rumah itu. Pencuri itu telah lari lintang-pukang menyelamatkan diri. Tuan rumah itu terus mengejarnya sehingga sampai di sebelah masjid. Oleh kerana terlalu panik, pencuri itu terus masuk ke dalam masjid untuk berlindung.

Kebetulan pada masa itu terdapat seorang pemuda yang sedang khusyuk berzikir. Sebagai helah untuk menyelamatkan diri, pencuri itu terus berteriak sambil menuding jarinya ke arah pemuda yang sedang berzikir itu."Pencuri, pencuri….", teriak pemuda itu.Mendengar teriakan itu, tuan rumah tersebut terus berlari masuk ke dalam masjid dan menangkap pemuda itu. Pemuda itu terpinga-pinga apabila dirinya ditangkap, berbagai-bagai penafian dibuat namun tuan rumah itu terus menyeretnya keluar dari masjid itu. Kemudian tuan rumah itu mengikat tangannya lalu membawanya mengadap raja. Dengan perasaan marah, tuan rumah itu terus menceritakan segala kesalahan pemuda tersebut. Tanpa membuat pertimbangan yang sewajarnya serta soal selidik yang terperinci, maka raja itu terus menjatuhkan hukuman ke atas pemuda itu dengan kedua kaki dan tangannya dipotong serta kedua biji matanya dicungkil. Dengan perasaan yang amat hiba pemuda itu menerima hukuman raja dengan tenang.

Setelah hukuman itu dilaksanakan, raja itu memerintahkan pula pemuda itu diarak di khalayak ramai. Di sepanjang jalan, pegawai-pegawai raja itu berkata kepada orang ramai, "Inilah akibatnya kalau cuba mencuri barang orang."Sewaktu perarakan itu sampai di sebuah pasar, maka pemuda yang dituduh mencuri itu berkata kepada pegawai raja yang membawanya, "Wahai pegawai, janganlah engkau berkata begitu sebaliknya berkatalah begini, "Inilah balasannya kalau orang menderhaka kepada ibunya."Para pegawai itu menjadi hairan mendengar arahan pemuda itu. Hati mereka ragu-ragu, apakah ucapan pemuda itu betul ataupun berpura-pura. Akhirnya pegawai itu menyelidik latar belakang pemuda itu dan ternyatalah pemuda itu bukan pencuri yang sebenar. Dengan perasaan kasihan, pegawai itu membebaskannya dan menghantarnya pulang ke rumah ibunya.Ketika sampai di perkarangan rumah ibunya, para pegawai itu terus meletakkannya di muka pintu rumah ibunya. Keadaannya yang cacat menyebabkan dia tidak dapat berbuat apa-apa kecuali memanggil-manggil dari luar. Dari dalam rumah terdengar ibunya sedang berdoa, "Ya Allah, apabila telah turun cubaan kepada anakku, kembalikanlah dia ke rumah ini supaya hamba dapat melihatnya." Oleh kerana dia tidak tahan mendengar doa ibunya itu, tanpa disedari airmatanya jatuh bercucuran. Lantas dia berpura-pura menjadi pengemis.

"Ya puan, berilah hamba sedekah.""Datanglah sini," terdengar suara dari dalam."Bagaimana saya dapat masuk sedangkan saya tidak mempunyai kaki," jawab anaknya."Kalau begitu hulurkan tanganmu," jawab ibunya semula."Puan, maafkanlah hamba kerana tidak mempunyai tangan kerana telah dipotong.""Kalau begitu, bagaimana dapat aku memberimu makanan sedangkan aku bukan muhrimmu," jawab ibunya dari dalam."Puan janganlah khuatir kerana kedua mata hamba buta."Ibunya yang masih belum mengetahui bahawa di luar itu adalah anaknya terpaksa keluar membawa sekeping roti untuk disuapkan ke mulut anaknya. Sebaik sahaja roti hendak disuapkan ke mulutnya, pengemis itu terus merebahkan dirinya di pangkuan ibunya sambil menangis. "Ibu, maafkanlah saya ibu. Saya adalah anak ibu yang telah mengalami nasib seperti ini. Ibu, saya telah berdosa terhadap ibu, maafkanlah saya ibu."

Setelah mengetahui bahawa pengemis itu adalah anaknya, dia terus memeluk anaknya sambil menangis meraung-raung kerana melihat keadaan anaknya yang mengerikan. Oleh kerana tidak sanggup melihat penderitaan anaknya, dia terus berdoa, "Ya Allah, saksikanlah bahawa semua kesalahan anakku telah hamba maafkan. Tetapi seksa anakku sungguh mengerikan. Hamba tidak sampai hati melihat keadaan anakku yang cacat sedemikian rupa. Ya Allah, Engkau akhirilah hidupku bersama anakku ini agar kami tidak menanggung malu."Dengan kehendak Allah Yang Maha Esa, doa ibu itu telah dikabulkan. Akhirnya dia dan anaknya mati bersama-sama. Begitulah nasib anak yang tidak menuruti perintah orang tua, dan orang tua yang kurang redha walaupun di dalam mencari ilmu.

Saudaraku yang dikasihi dari kisah yang diceritakan ini dapatlah kita fahami betapa besarnya dosa apabila kita membelakangi ibu. Sabda Nabi s.a.w yang bermaksud:
"Sesungguhnya redha Allah itu tereletak kepada redhanya kedua ibu ayah dan murka Allah itu terletak diantara murkanya ibu ayah"
Semoga Allah memelihara kita dari segala kemurkaannya bermula dari murka ibu dan ayah,berbaktilah kepada mereka selagi mereka masih ada dihadapan kita,andai kata mereka telah pergi buat selamanya kalungkanlah buat mereka untaian doa supaya mereka senantiasa berbahagia disamping Allah yang Maha Pengasih!!!

"Ya Allah,
Redhakanlah perbuatan kami buat ibu&ayah
Peliharalah ucapan kami dihadapan mereka
Lunakkanlah mata kami terhahadap mereka
Lembutkanlah hati kami untuk mentaati mereka.
Ya Allah,
Berikanlah mereka balasan yang sebaiknya atas didikan mereka kepada kami selaku anak dan pahala yang besar atas kasih sayang yang mereka limpahkan kepada kami.
Peliharakanlah mereka seperti mana mereka memlihara kami.
Ya Allah,
Apa sahaja gangguan dan derita yang mereka rasakan kerana perbuatan kami, jadikanlah itu sebagai penyebab susutnya dosa-dosa mereka dan bertambahnya pahala kebaikan buat mereka.

Ya Allah,
Bilamana maghfirah keampunanMU mencapai mereka sebelum kami ,Izinkanlah mereka memberi syafaat kepada kami,andaikata sebaliknya maka izinkanlah kami memberi syafaat kepada mereka sehingga supaya kami semua dapat berkumpul bersama di tempat kediaman yang dinaungi kemuliaanMU ampunanMU serta rahmatMU.
Sesungguhnya Engkaulah yang memiliki kurnia Maha Agung,serta anugerah yang tidak pernah berakhir dan Engkaulah yang Maha Pengasih diantara semua pengasih!! Amin Ya Rabbal ' Alamin!!"

okay.. sampai sini je ye ceramah kita pada hari ini.. semoga kita bertemu lagi pada hari dan waktu yang sama dalam blog ustazah ni yerr... okay, semoga korang yang macam cipan nih insaf laa yerkk.. okay laahh.. ustazah ciao dulu laahh.

08 August 2011

mintak maaf.. sobs sobs

eyh.. actually aku nak mintak maap kat manusia2 yang telah aku zalimi.. (pergh, ayat aku sangat hiperbola..).. aku bukannye kejam sangat pon!! just kacau sikit2 je..(actually BANYAk!!).. ni kire bende yang aku buat since aku form 1 lagi..

*masukkan daun banyak2 dalam beg tutt..
*letak air kat atas kerusi tutt..
*takutkan tutt dengan cicak.. hehe
*masukkan lipas dalam kasut tutt..
*baling kumbang kat tutt..
*baling air kat tutt...
*baling tepung kat tutt..

hahaha.. bagi aku, sumenye TAK MENCABAR langsong!!! chill ar.. baru siket je..

kalo ade lagi yang aku tak listkan kezaliman aku.. korang tolong laah listkan okay!! ape yang aku buat sume tuh hanya untuk kebaikan korang (memang tak arh).. cume korang je yang tak sedar! ape yang aku buat tu sebab aku "SAYANg" kat korang (wekkk)..hehe,, bila satu ari nanti korang sedar.. sure, berduyun-duyun datang kat aku sebab nak say thanks.. hehehe..

sempena bulan ramadhan ni.. aku nak mintak maap laa yerp... aku tau la aku ade banyak buat salah kat korang walaupun tak banyak mane (still taknak ngaku salah)..

korang sume pon banyak buat jahat kat aku kan kan kan?? dari form 1 sampai sekarang, banyak wooo... korang fitnah aku.. itu yang paling aku tak boleh terime!! kalo fitnah aku ada affair ngan mamat ensem tak pe gak!!! masih lagi aku terima. hikhikhik. eyh, baik korang mintak maap sebelom aku tak maapkan teross..!!

kepade kawe2 aku yang macam cipan..

hareessa, aina, fathirah, azliena, azyyantie, jannah, mimo dolly(name manje), syikin, isma, ain and ramai lagi laahh.. "I'M SORRY.. I LAP YOU.."

tak lupe gak kat cikgu2 aku yang sangat rock lagi comel, hehe

cikgu normaniyah, cikgu izyani, cikgu hafisah, cikgu noraini sukor, cikgu ain, teacher roseffin, teacher zarina, teacher aliya, teacher sneha, cikgu noraini ismail, cikgu hasidah, cikgu ili, ustazah wan nooraizah, cikgu aisyah, cikgu sarimah, cikgu esa, cikgu amir, ustaz fidar, and sume cikgu yang telah mengajar aku.. "THANKS SO VERY MUCH.. I LAP YOU.." semoge cikgu2 sume sentiasa sihat, bahagia dan dapat banyak bonus (hulur arh sikit)..

p/s : bile dapat bonus boleh bagi duit raye!! hehehe, bijak tak??
okay sume.. selamat berpuase!! nanti raye datang arh rumah.. kedatangan anda amat dialu-alukan.. and sekali lagi nak say sorry giler kat sape2 yang telah aku zalimi.. doakan aku dapat results yang cemerlang dalam PMR okay..!!! SAYANG KORANG~

19 July 2011

guru oh guru..

Dialah pemberi paling setia
Tiap akar ilmu miliknya
Pelita dan lampu segala
Untuk manusia sebelum jadi dewasa.

Dialah ibu dialah bapa juga sahabat
Alur kesetiaan mengalirkan nasihat
Pemimpin yang ditauliahkan segala umat
Seribu tahun katanya menjadi hikmat.

Jika hari ini seorang Perdana Menteri berkuasa
Jika hari ini seorang Raja menaiki takhta
Jika hari ini seorang Presiden sebuah negara
Jika hari ini seorang ulama yang mulia
Jika hari ini seorang peguam menang bicara
Jika hari ini seorang penulis terkemuka
Jika hari ini siapa sahaja menjadi dewasa;
Sejarahnya dimulakan oleh seorang guru biasa
Dengan lembut sabarnya mengajar tulis-baca.

Di mana-mana dia berdiri di muka muridnya
Di sebuah sekolah mewah di Ibu Kota
Di bangunan tua sekolah Hulu Terengganu
Dia adalah guru mewakili seribu buku;
Semakin terpencil duduknya di ceruk desa
Semakin bererti tugasnya kepada negara.
Jadilah apa pun pada akhir kehidupanmu, guruku
Budi yang diapungkan di dulangi ilmu
Panggilan keramat "cikgu" kekal terpahat
Menjadi kenangan ke akhir hayat.

USMAN AWANG
1979

12 July 2011

cikgu versus murid.. (cam bodo)

Murid : Selamat pagi, cikgu.


Cikgu : (Menengking) Mengapa selamat pagi sahaja? petang dan malam awak tak doakan saya selamat?


Murid : Selamat pagi, petang dan malam cikgu!


Cikgu : Panjang sangat! Tak pernah dibuat oleh orang! senang dan penuh bermakna. lagipun ucapan ini meliputu semua masa dan keadaan. kata selamat sejahtera.!

Murid : Selamat sejahtera cikgu!


Cikgu : Sama-sama, duduk! Dengar sini baik-baik. hari ini cikgu nak uji kamu semua tentang perkataan berlawan. bila cikgu sebutkan perkataannya, kamu semua mesti menjawab dengan cepat, lawan bagi perkataan2 itu. faham?

Murid : Faham, cikgu!


Cikgu : Saya tak mahu ada apa-apa gangguan.


Murid : (senyap)


Cikgu : Pandai!


Murid : Bodoh!


Cikgu : Tinggi!


Murid : Rendah!


Cikgu : Jauh!


Murid : Dekat!


Cikgu : Keadilan!


Murid : UMNO!


Cikgu : Salah!


Murid : Betul!


Cikgu : Bodoh!


Murid : Pandai!


Cikgu : Bukan!


Murid : Ya!


Cikgu : Oh Tuhan!


Murid : Oh Hamba!


Cikgu : Dengar ini!


Murid : Dengar itu!


Cikgu : Diam!


Murid : Bising!


Cikgu : Itu bukan pertanyaan, bodoh!

Murid : Ini ialah jawapan, pandai!


Cikgu : Mati aku!


Murid : Hidup kami!


Cikgu : Rotan baru tau!


Murid : Akar lama tak tau!


Cikgu : Malas aku ajar kamu!


Murid : Rajin kami belajar cikgu!


Cikgu : Kamu gila!


Murid : Kami siuman!


Cikgu : Cukup! Cukup!


Murid : Kurang! Kurang!


Cikgu : Sudah! Sudah!


Murid : Belum! Belum!


Cikgu : Mengapa kamu semua bodoh sangat?


Murid : Sebab saya seorang pandai!


Cikgu : Oh! Melawan!


Murid : Oh! Mengalah!


Cikgu : Kurang ajar!


Murid : Cukup ajar!


Cikgu : Habis aku!


Murid : Kekal kami!


Cikgu : O.K. Pelajaran sudah habis!


Murid : K.O. Pelajaran belum bermula!


Cikgu : Sudah, bodoh!


Murid : Belum, pandai!


Cikgu : Berdiri!


Murid : Duduk!


Cikgu : Saya kata UMNO salah!


Murid : Kami dengar KeADILan betul!


Cikgu : Bangang kamu ni!


Murid : Cerdik kami tu!


Cikgu : Rosak!


Murid : Baik!


Cikgu : Kamu semua ditahan tengah hari ini!


Murid : Dilepaskan tengah malam itu!


Cikgu : (Senyap dan mengambil buku-bukunya keluar.)